Gyümölcsészet

Kalauz leendő gyümölcsészeknek

1. Gyümölcsös létrehozása
Ha kertet vásárolsz, először nézd meg, milyen fák vannak rajta, várd meg, hogy teremjenek, alakítsd tovább kedved szerint a kertet, megőrizve annak értékeit. Új kert kialakításánál vedd figyelembe az alkalmazkodó gyümölcsészet ismérveit.
2. Nincs még gyümölcsfád? Fajta választás
– A fa lehet öntermékeny, vagy önmeddő (utóbbihoz porzópár szükséges);
– a gyümölcs érése lehet korai, akár júniusi és lehet késő októberi;
– vannak friss fogyasztásra jó, vagy jól eltartható gyümölcsöt termő fajták;
– édesek, savanykásak;
– nyersen a legfinomabbak, vagy inkább gyümölcslének, pálinkának, aszalványnak a legjobbak;
– a fajta lehet nemesített, vagy a helyi viszonyokhoz alkalmazkodott tájfajta. Gondolatok a tündérkertekhez  Almáskönyv
A jó választáshoz járj nyitott szemmel, és tapasztalataiddal építsd az Írottkő Natúrpark tájfajta gyümölcsfa adatbázisát, mi is segítünk, hogy megtaláld a helyi fajtákat. Link
2. Már nem termő öreg fák? – Ne vágd ki őket!
Először is várj egy kicsit, a régi gyümölcsfák gyakorta csak minden második évben teremnek. Talán a fád önmeddő, nézd meg, van-e a közelben porzó fa, ha nincs ültess mellé, vagy amíg a porzófa nem virágzik még, addig időlegesen hozhatsz másik fáról virágzó ágat, mely elhelyezhető a koronában. Ha a fa el volt hagyva, végezz óvatos ifjító metszést, akár 3 éven keresztül részletekben. Ha újra terem, kellemes meglepetés érhet, mind a gyümölcs minőségében, mind a mennyiségében. Öreg gyümölcsfák gyógyítása Idős gyümölcsfa megfiatalítása
3. Magról vetés
Legjobb, ha a magról kelt fákat a helyükön neveled, de át is ültetheted, vagy magad is vetheted őket helybe,vagy esetleg cserépbe, vagy iskolázva. Lehetőleg tájfajták magját vesd el, amelyek jól fejlődnek az adott talajviszonyok között. Így nevelj magból gyümölcsfát 1: Ha a magot humuszkomposztban áztatod, biztosabb a kelés és a jó fejlődés. A magról vetett növények felnevelhetők magnemes fának, vagy alanyként használva beoltható nemes vesszővel.
4. Vadalany vásárlás
Amennyiben a kertben nincs gyökérsarj, vagy magonc, a beoltandó alanyt (vadkörte, vadalma, stb), vagy tájfajta oltványt faiskolában is vásárolhatsz. A Drimmer Faiskolába mentettünk az Írottkő Natúrparkból származó fajtákat. Érdekesség, hogy sárgabarackot például érdemes a helyi talajviszonyok között jól fejlődő szilvafa alanyra oltani, amely jól fejlődik savanyú talajon is.
5. Oltóvessző szedés
Magról kelt alanyodat beolthatod olyan gyümölcsfajta oltóágával, amelynek kedveled a gyümölcsét. Vedd fel a kapcsolatot a tulajdonossal és kérj tőle oltóvesszőt. Az ideális esetben 5-12mm vastag, 4-6 rügyes és 25-30cm hosszú oltóvesszőt az első fagyoktól egészen tavaszig szedheted, amíg a rügyek nyugalmi állapotban vannak. Az oltóvesszőn hosszúkás levélrügyeknek kell lenniük, a kerekebb virágrügy nem megfelelő. Begyűjtéskor éles, tiszta kést használj, utána az ágakat tartsd nedvesen és hideg helyen. Az Írottkő Natúrpark adatbázisa is segíthet a megfelelő helyi fajták kiválasztásánál. Oltóvesszők szedése és tárolása Oltóvessző szedése
6. Oltás
Ideális esetben a gyümölcsfa alany és az oltóvessző átmérője megegyezik. Legegyszerűbb az ékoltás, amikor az oltóvesszőre éket vágsz. Ha elkészültél az oltással, és úgy véled, hogy a két elem megfelelően illeszkedik egymáshoz, az oltás helyén oltószalaggal erősítheted őket egymáshoz. Fontos, hogy szorosan összeragaszd őket, ezzel is biztosítva az tökéletes illeszkedést. Vannak, akik egy vékony réteg oltóviasszal is befedik az oltás helyét. Oltás Gyümölcsfák oltása – Angolnyelves párosítás
7. Ültetés
A szabadgyökerű fát csak nyugalmi időszakban ültetheted. Az ültetőgödörnek 70 cm mély és legalább 60x60cm, vagy 120 cm átmérőjű lyukat áss. Figyelj rá, hogy ne keverd a termékeny feltalajt a rosszabb minőségű altalajjal. Az ültetőgödör aljára 10 cm vastagon érett marhatrágyát tegyél, amit akár földdel is összekeverhetsz, figyelj, hogy a trágya a gyökerekkel ne érintkezzen. Rá finom földet tegyél, amibe a fát ülteted. Az oltott rész ne kerüljön a föld alá. Töltsd fel földdel, majd alaposan öntözd meg. Gyümölcsfa ültetése Gyümölcsészet hagyományosan
8. Öntözés
A csemeték begyökeresedéséhez és megerősödéséhez az első évben szükséges a rendszeres öntözés a száraz időszakokban. A vizet – akár öntözőtölcsér segítségével – mindig a fa gyökeréhez juttatjuk, hogy gyökerei lefele nőjenek, így majd később aszályos időkben is tudnak felvenni vizet és nem lesz szükséges a rendszeres öntözés. Tavasszal és nyáron gyakrabban, ősszel kevesebbet öntözzünk.
9. Metszés
Az első években korona alakító metszéssel alakítsd a koronát. Később csak a legkevesebb szükséges metszést kell elvégezni: ritkító metszésnél azokat az ágakat vágjuk ki, amelyek beárnyékolják a korona belsejét. Gyógyító metszést lehet alkalmazni fagyönggyel, moníliával fertőzött ágak esetén, azok kivágásával. Ifjító metszés öreg fák esetén alkalmazható, amikor a termőképesség már csökkent. Metszés Ifjító metszés Öreg körtefa metszése
11. Ágsövény
A lemetszett ágakat, nyesedéket halmokba, sövénybe rakjuk, így élőhelyet nyújt hasznos segítőtársainknak: sünöknek, siklóknak, madaraknak. 1-2 év után a régebbi halmokat akár taposással aprítva komposztba teheted, vagy talajtakarónak használhatod. Csak a veszélyes kórokozókkal fertőzött ágakat égetjük el (pl. tűzelhalás, monília, vértetű). Ágak komposztálása
12. Gyümölcsritkítás
Ha egyik évben nagyon sokat terem a fa, elveszti erejét és következő éven nem terem gyümölcsöt. Ez megelőzhető a termő évben történő esetleges gyümölcsritkítással.
13. Gyümölcs feldolgozás
A gyümölcs tárolható kamrában, veremben, pincében. Mélyhűthető egészben, reszelve, vagy préselés után gyümölcslé formájában. Utóbbi két formában akár hőkezeléssel is tartósítható és üvegekben eltartható. Aszalással téli egészséges tízórait, rágcsálni valót készíthetsz, mely hűtés nélkül eltartható. Emellett lekvár, ecet, bor, pálinka készíthető a különféle gyümölcsökből. Gyümölcsész konyha Gyümölcsfeldolgozás kicsiben

Gyümölcsész Kalauz