Pogácsa alma, vérbélű körte, Lujza körte, ökörvér alma, fehér cseresznye, aranyparmen alma, cigányalma, vasalma, pisztráng körte, nagyasszony alma, búzaérő körte, sózókörte, Károly körte, lófaszkörte, tökalma, eperalma… és igen, a Józsi bácsi mindenki által dicsért sárga almája – mind megannyi más színű, más ízvilágú és másra hasznosítható hagyományos gyümölcsfajta.
Van amelyik aszalni jó, van amelyik sütve isteni, van ami pálinkának a legjobb; van ami azért értékes, mert nyáron terem, van ami azért mert hosszú ideig eltartható télen – és mind azért, mert hagyományos tájfajtaként permetezés nélkül is megterem a házi kertekben.

Az Írottkő Natúrparkért Egyesület 2021-ben az Agrárminisztérium támogatásával gyümölcsész programot indított a natúrpark területén, hogy összeírja a még fellelhető régi tájfajtákat.
Utolsó pillanatban vagyunk, hiszen lassan eltűnik egy olyan generáció, amelyben még mindenkinek természetes volt a gyümölcsfák oltással történő szaporítása.
A száz éves fák elöregszenek és ha nincs tudomásunk az értékükről és létezésükről, eltűnnek az értékes gyümölcsök az asztalokról.

Az egyesület térképes felmérést készít a még fellelhető fákról, melyhez várjuk a kert tulajdonosok segítségét is a gyumolcsesz.naturpark@gmail.com e-mail címen.